Ympäristöämme kehitämme sekä fyysisesti että henkisesti yhä turvallisemmaksi. Lapsille tarjoamme läheisyyttä ja hellyyttä, aikuisten sylit ovat avoimia lapsille. Pohdimme ja kunnioitamme yhteiskunnan ja yleisen etiikan meille asettamia sääntöjä ja määräyksiä. Lasten kanssa neuvottelemme asioista. Säännöstöjä rakennamme yhdessä lasten kanssa, mutta muistamme kuitenkin, että viimekädessä aikuinen kantaa vastuun rajojen asettamisesta.
Jokainen ihminen on meillä arvokas ja tasa-arvoinen omana itsenään. Ihminen kasvaa ja muuttuu persoonallisuutensa mukaan. Kasvuun ja muutokseen vaikuttavat lukuisat asiat, muun muassa ikä, perhetilanne, elämäntilanne ja -vaihe. Ihminen ajattelee, tuntee ja aistii vauva-iästä lähtien.
Me, eri-ikäiset ihmiset opiskelemme elämää Mäntylän päiväkodissa yhteistyössä keskenämme. Uskomme oppivamme joka päivä jotakin uutta. Leikkiä pidämme lapsen tärkeimpänä kasvun välineenä. Kunnioitamme leikkivää lasta myös meissä aikuisissa.
Kaikki päiväkodin tilanteet, niin ulkoilu, ruokailu, pukeminen kuin varsinainen toimintakin ovat oppimistilanteita. Näissä tilanteissa lapsi on ongelmanratkaisija, ei pelkästään aikuiselta saatujen mallien toistaja. Jokaiselle annamme mahdollisuuden käsitellä ongelmia aktiivisesti ja annamme tähän riittävästi aikaa.
Informaation pohjalta syntyvän tiedon näemme dynaamisena. Sen oikeellisuus vaihtelee lapsen ja aikuisen maailmankäsityksen ja kulloisenkin elämäntilanteen mukaan. Opettelemme kriittisiksi tiedon etsijöiksi ja käyttäjiksi.
"Onko sinulla jarrusukat jalassa?" kysyi ope nelivuotiselta Henrikiltä. Tämä vastasi: "On on - jarrut jäi kotia..." ja hän nosti näkyviin tennissukan pohjan.