Aitat

Pihapiireissä on usein sekä aittoja että vilja-aittoja. Aitoille on ollut useita nimityksiä. On puhuttu käyttötarkoituksen mukaan vaateaitoista tai -huoneista, maitohuoneista, liha-aitoista ym. Aitat on useinkin hyvin vanhoja ja alkuperäistä ikää ei edes välttämättä tiedetä, koska rakennustavat säilyivät pitkään samoina. Joihinkin aittohin on saatettu kaivertaa näkyville esimerkiksi rakennuksen päätyyn rakentamisvuosi. Aittoja on voinut olla aikanaan samassa pihapiirissä useita kappaleita, jopa yli kymmenen. Pieninä rakennuksina aittoja siirrettiin yleisesti tilajakojen yhteydessä paikasta toiseen. Hyväkuntoiset aitat ovat edelleen käytössä. Aitat on yleensä perustettu nurkkakivien päälle. Pitkänurkkaiset, joissa hirsisalvokset ovat nähtävillä, ovat 1800-luvulta tai aiemmin rakennettuja. Lyhytnurkkaisia aittoja alettiin rakentaa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. 

Vaateaitat ovat yleensä 2-3 osaisia, mutta jopa 5-6 osaisia on olemassa. Aiemmin erillisiä aittoja on saatettu myös yhdistää saman katon alle. Tästä kertoo aittojen erisuuruiset ovet ja nähtävillä olevat liitoskohdat. Aitat ovat yleensä Lappeenrannan seudulla yksikerroksisia, mutta myös kaksikerroksia luhtiaittoja on jonkin verran olemassa. Aitat voivat olla kulmittain ja muodostaa muitten ulkorakennusten kanssa tiiviin pihaa suojaavan rakennusryhmän. Vaateaittoja käytettiin aiemmin sekä varastoina että yöpymiseen kesäaikana. Aittojen ovet on varustettu lukoilla. Ovien koko  saattaa olla vanhemmissa aitoissa hyvinkin pieni.

Vilja-aittoja on sekä yksi- että kaksikerroksisia. Molemmat kerrokset on varustettu salvoilla, joissa on saatettu pitää sekä viljaa että jauhoja. Kaksikerroksinen aitta on saatettu myös rakentaa rinteeseen, jolloin käynti yläkertaan on ollut takasivulta. Vilja-aitta ja vaateaitta saattavat olla myös saman katon alla. Väritykseltään aitat ovat joko harmaita tai punaisia, harvemmin lautaverhoiltuja.

Paluu Maaseudun rakennukset sivulle