Miten opetetaan mies ja hevonen uimaan

 

Ohjesääntö uimaharjoituksista vuodelta 1898, miesten ja hevosten yksitellen opettaminen (kirjoitusasu alkuperäinen, lopussa sananselvityksiä)

Yleisiä osoituksia

Uimaharjoitukset jaetaan kahteen jaksoon:

I ) miesten ja hevosten yksitellen opettaminen, ja
II ) kokonaisten väen-osien opettaminen

Opetettaessa tulee noudattaa säädettyä järjestystä. Harjoitusten lukumäärä riippuu ilmanalasta. Hyviä uimareita ja niitä hevosia, jotka osaavat uida, on harjoiteltava harvemmin kuin sellaisia, jotka eivät osaa uida. Jos uimaharjoituksia on pidetty kaksi päivää peräkkäin, niin on kolmantena välttämättömästi levättävä, s.o. silloin ei saa harjoittaa uintia.

I Miesten ja hevosten yksitellen opettaminen.

Tämän harjoitusjakson lopullinen tarkoitus on opettaa, jos mahdollista, kaikki miehet ja hevoset uimaan yksitellen vähintäänkin 40-50 syltä (85-105 metriä): miehet – ilman aseita, varusteita ja vaatteita, hevoset satuloimatta. Niiden miesten, jotka tämän jakson kestäessä eivät ovat oppineet uimaan, ei tule ottaa osaa toisen jakson harjoituksiin, vaan heitä edelleenkin harjoitettava yksitellen muista erillään. Tämä säännön laiminlyönnistä voi seurata ei ainoastaan, että koko opetus viivästyy, vaan myös onnettomuuden tapauksia.

Eskadroonan kaikki miehet ovat jaettava kolmeen luokkaan; a) sellaiset, jotka osaavat uida siksi, etteivät opetusta kaipaa, ja jotka voivat olla toisten opettajina, b) sellaiset, jotka uivat huonosti ja c) sellaiset, jotka eivät ensinkään osaa uida. Opetettavista pidetään luettelot ja ovat edistystä osoittaneet siirrettävät alemmasta luokasta korkeampaan. Hevosista on myöskin pidettävä luettelot. Näistä luetteloista voi aina päättää millä menestyksellä harjoituksia on pidetty ja missä määrin väen-osa yleensä kykenee uimaan.

I:sen jakson harjoitukset eivät saa kestää kauan, kaikkiaan 10-30 minuuttia, eikä niitä saa pitää kylmemmällä säällä tai kylmemmässä vedessä kuin 14 Reaumuria. Harjoituksia varten on valittava sellaisia paikkoja, joissa on puhdas, juokseva tahi lähdevesi, mukavat laskeutumis- ja nousupaikat, tasainen pohja ilman vesikasveja ja joissa ei käy väkevää virtaa. Varovaisuuden vuoksi on välttämätöntä pitää harjoitusten kestäessä varalta pelastusrenkaita (jotka voidaan tehdä myöskin kierretyistä olista) ja veneitä tahi lauttoja.

Opettajille on annettava vapaus valita opetustavat, ne kun täydellisesti riippuvat käytännöstä. Ehdottomasti kielletään ainoastaan kaikenlaisten kohojen (härän rakkojen, olki- tahi kaislakimppujen, lautojen y.m.s.) käyttäminen; opetettava on saatava omin voimin pysymään veden päällä. Käytännöllisin opetustapa, uimaan opetettaessa on seuraava: Opettavaa kannatetaan vedessä vyöllä  (mitä leveämpi, sitä parempi), johonka on kiinnitetty nuora, jonka toisessa päästä opettaja pitelee. Opettaja seisoo telineellä (tahi lautalla), joiden toinen pää ulottuu siksi syvälle, ettei mies siinä pohjaa. Hän hellittää nuoraa aina väliin ja pakoittaa siten uivan omin voimin pysyttelemään veden päällä. Kun miehet ovat oppineet pysymään veden päällä, pitää heidän omin voimin uida lyhyempiä tahi pidempiä matkoja, jotka tehdään yhä pitemmiksi ja pitemmiksi.

Niitä hevosia, jotka eivät halusta mene syvälle, kuletetaan juoksutusnarussa veneen perässä; hevoselle annetaan juoksutusnuoraa kahden hevosen pituudelta. Niille hevosille, jotka eivät osaa uida, tehdään sama temppu. Hyödyllistä on antaa hevosille joka harjoituksen perästä kauroja tahi leipää kehoitukseksi. Ne hevoset jotka osaavat uida, ovat pakoitettava uimaan vastakkaiselle rannalle, etteivät tottuisi pahaan tapaan kääntyä taipaleelta takaisin. Hevosia uimaan opetettaessa on noudatettava ankaraa järjestystä ja hiljaisuutta. Niitä hevosia, joita vaivaa umpihenkisyys, ei ole vietävä uimaan.

Kun sekä miehet, että hevoset ovat oppineet uimaan vähintäänkin tuon ylempänä mainitun matkan, voidaan I:nen harjoitusjakso pitää läpikäytynä. Upseerien, jotka eivät osaa uida, tulee opetella niiden toverien johdolla, jotka ovat hyviä uimareita.

 

väen-osa = osasto, ryhmä, joukkue
ilmanala = säätila
s. o. = se on, siis, toisin sanoen 
syli = vanha pituus- tai syvyysmitta, n. 1,83 metriä.
eskadroona = ratsuväen perusyksikkö, n. 150 miestä
Reaumur = vanha lämpötila-asteikko, 14 Reumuria vastaa 17,5 celsiusastetta
väkevä = voimakas
koho = kelluke
y.m.s. = ynnä muiden sellaisten
pohjata = ulottua pohjaan
kulettaa = kuljettaa
kehoitus = palkkio
taipale = matka
umpihenkisyys = itsepäisyys, vaikea luonne

 

 

takaisin