Lappeenrannan
julkiset veistokset ja muistomerkit
Pontuksen kaivannon muistomerkki

Kivipaasi on noin kahden kilometrin päässä nykyisen Saimaan kanavan suulta. Saimaan ja Suomenlahden yhdistävästä vesiväylästä haaveiltiin jo 1400 -1500 -luvuilla, kun Viipurin ja Olavinlinnan päällikkönä oli Erik Bjelke, mutta kaivaminen pysähtyi kallioseinämään Tokon myllyn kohdalla. Seuraava yritys tapahtui yli sadan vuoden päästä, kun Ruotsin kuningas Kaarle IX määräsi amiraali Pentti Severinpoika Juustenin työhön. Paikalliset talonpojat joutuivat kaivaustyömaalle töihin kuninkaallisen käskykirjeen määräyksestä. Työt aloitettiin Lapveden ja Juustilan välillä vuonna 1607. Juustenin yllättävä kuolema keskeytti työt. Tämä kaivanto on edelleen nähtävissä maastossa noin puolen kilometrin pitkänä, leveydeltään 10 -16 metrisenä kaivantona, syvyyttä on enimmillään yhdeksän metriä.

Nykyisin käytettävä kaivannon nimi viittaa kuuluisaan Pontus de la Gardie´n (1520 -1585), joka oli merkittävän sotapäällikön ja sankarin maineessa Karjalassa. Todellisuudessa kyseisellä henkilöllä ei ole mitään tekemistä kaivannon kanssa, mutta hänen nimiinsä on liitetty runsaasti muitakin edistyksellisiä asioita Suomessa.
Muistomerkin pystyttivät Lappeenrannan Kilta. Lahjoituksia saatiin Lauritsalan kauppalalta ja maanviljelijä Ferdinand Laihialta.

Paaden laatan teksti:
"Yhdistääkseen Viipurin ja Savonlinnan vesitiellä määräsi kuningas Kaarle IX amiraali Pentti Juustenin kaivattamaan tämän ns. Pontuksen kaivannon. Lappeen miehet aloittivat työn kesällä 1607 ja keskeytyi se syksyllä 1608."

» Katso teoksen sijainti kartalla » Katso muut alueen teokset

ETELÄ-KARJALAN TAIDEMUSEO
Faktat

Paikka: Muukontien varressa

Materiaali: Pronssilaatta 4 metriä korkeassa kivipaadessa


SIJAINTI: Pontus