Lappeenrannan
julkiset veistokset ja muistomerkit
Suomen ratsuväen muistomerkki, Wäinö Aaltonen
1963

Lappeenrannan seurakunnan kirkon puistikossa, Nikolain valleilla lähellä kasarmialuetta sijaitsee Wäinö Aaltosen suunnittelema Suomen ratsuväen muistomerkki. Keskusosan reliefissä ratsastavat 30-vuotisen sodan ratsukot taistelumuodostelmassa. Breitenfeltin taistelussa syyskuun 17.pnä 1631 suomalaiset hakkapeliitat saavuttivat kunniakkaan voiton Åke Tottin johdolla. Hakkapeliitat edustavat tässä monumentissa koko suomalaisen ratsuväen historiaa.

Reliefin alla on teksti:
"Suomalaisen soturin johtotähtinä ovat kautta miespolvien olleet usko, vapaus, kunnia ja isänmaa - niin on oleva ajasta aikaan".

Sivukiviin on hakattu mm. merkittävät taistelut, joihin suomalainen ratsuväki on ottanut osaa eri vuosisatoina. Teoksen taustalle on kaiverrettu Suomen Ratsuväen eri joukko-osastot ja rykmentit vuosilta 1617 -1947 alkaen Otto Yxkullan rykmentistä. Lappeenrannassa Rakuunamäellä palveli Uudenmaan Rakuunarykmentti (URR) ja Hämeen Rakuunarykmentti (HRR), osan aikaa myös Karjalan Ratsujääkärit.

Pystytykseen liittyvä teksti sivulla:
Lappeenrannan kaupunki, ratsuväen riveissä palvelleet ja taistelleet sekä heidän ystävänsä pystyttivät tämän muistomerkin vuonna 1963.

» Katso teoksen sijainti kartalla » Katso lisätietoa tekijästä » Katso muut alueen teokset

ETELÄ-KARJALAN TAIDEMUSEO
Faktat

Tekijä: Wäinö Aaltonen (1894 -1966)

Pystytysvuosi: 1963

Paikka: Lappeenrannan kirkon eteläinen puistikko, Mannerheiminkadun varrella

Materiaali: Harmaa graniitti, spektroliitti


Lisäkuvat
SIJAINTI: Rakuunamäki