FONTELLIN TALO


Fontellin talo - keisaritalo

Keski-Suomi 25.7.1885: ”Tavattoman lyhyessä ajassa on Fontellin talo arkkitehti Ahrenbergin nerokkaalla taiteellisella johdolla muuttunut, mitä sisustukseen tulee, todelliseksi komeaksi huvilaksi, jonka vertaista tuskin löytyy koko maassamme, varsinkin kun ottaa huomioon, että niin huonekalut kuin koristus ja sisustus yleensä on kotimaista. Suomalainen taide ja taideteollisuus ovat, niin sanoaksemme, ojentaneet kättä toisillensa saadakseen aikaan jotain kokonaista, ja kaikki on menestynyt hyvin.”

Keisaripari majoitettiin molemmilla Lappeenrannan vierailullaan taloon, jonka omisti ravintoloitsija Elise Fontell. Kirkkokadun ja Raastuvankadun kulmassa sijaitsevan puutalon ikkunoista oli kaunis näkymä Saimaalle ja satamaan. Fontellin talo eli Keisaritalo sisustettiin uudelleen vuonna 1885 keisarillista vierailua varten. Sisustustöistä vastasivat ennen kaikkea arkkitehti Jac. Ahrenberg - joka sisusti myös keisarin Langinkosken kalastusmajan neljä vuotta myöhemmin - ja taidemaalari Fanny Churberg. He eivät epäröineet näyttää venäläisvastaisuuttaan ja halusivat tehdä talosta “suomalaisen porvariskodin”. Ahrenberg ja Churberg mielsivät ajalle tyypillisen kansallisromanttisen näkemyksen mukaan karjalaiset tekstiilit Kalevalan kaltaiseksi perisuomalaiseksi ilmiöksi. Ne perustuivat kuitenkin samaan bysanttilaiseen perinteeseen, joka vaikutti myös Venäjän puolella. Niinpä se mattojen ja tuolien venäläisvastaisuudeksi tarkoitettu “suomalainen” ornamentiikka jäi ehkä keisarilta huomaamatta. Kävikin niin, Aleksanteri mieltyi suuresti Fontellin talon sisustukseen. Keisariparin toivomuksesta tilapäiseksi tarkoitettu sisustusratkaisu säilytettiin. Sittemmin talo siirtyi valtion rikkihappotehtaan omistukseen ja tuhoutui tulipalossa 1929.

Fontellin talossa oli seitsemän huonetta ja tilava odotussali. Komein huone oli pylväiden kannattama salonki eli vastaanottohuone. Muita huoneita olivat keisarin ja keisarinnan vaatetushuoneet, keisarin työhuone, makuuhuone sekä adjutantin ja hovineidin huoneet. Myös puutarhan suunnitteluun sivurakennuksineen oli kiinnitetty huomiota. Keisarillisen seurueen lähdettyä Lappeenrannasta vuonna 1885, kansa tungeksi katsomaan puutarhaa ja Fontellin talon sisustusta, josta sai ostaa muistoksi “keisarinnan kukkasia”. Keisaritalon interiööriä koristivat lukuisat tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden, kuten Albert Edelfeltin, Gunnar Berndtsonin ja Hjalmar Munsterhjelmin taulut sekä Johannes Takasen ja Ville Vallgrenin veistokset. Vuoden 1891 vierailun yhteydessä keisaripari lunasti itselleen Edelfeltin akvarellit, yhden O. Kleinehin akvarellin sekä Berndtsonin työt “Luistelijat” ja “Hiihtäviä sotamiehiä”.



[ Takaisin ]

[ Etusivulle ]


Kuva Fontellin talosta (nyk. Sosiaalitoimisto). [2004]


Fontellin talon seinässä oleva laatta. [2004].


Fontellin talo. [1919]