KEISARIN HUVIPUISTO VIROLAHDELLA
Huovarin Wadille eli Vatimenpohjaan keisari oli päättänyt rakennuttaa tenniskentän hoviväen mieluisaa harrastusta varten.
Ainakin jo vuonna 1911 keisarilliset olivat löytäneet tämän paikan retki- ja juhlimispaikaksi. Elokuun alkupäivinä 1911 suuri seurue juhli täällä keisarillista nimipäivää. Niittymaa, jolla juhlittiin, oli komeasti koristeltu. Ehkä silloin oli levitetty perimätietoon perustuva punainen matto rannasta huvipaikalle. Juhlinta kesti klo 12-19 ja illalla oli vielä laivasto komeasti juhlavalaistu.
Tenniskenttä, oikeammin keisarillinen huvipuisto, rakennettiin 1912. Nykyisin paikka on vesijättömaata ja ranta on varattu venevalkamalle. Joitakin merkkejä on vielä löydettävissä: lähde luonnontilassa, mutta hyvin tunnistettavissa sekä korkeaan salkoon kuuluva ”tynkä”. Huvipuiston keittopaikka on myös paikallistettavissa. Ainakin yhdestä rantakivestä löytyy kiinnitysrengas. Tenniskentän lankkuja on säilynyt lähistöllä olevan ladon lattiassa. Huvipuiston portit palvelivat pitkään läheisen talon kotiportteina.
Huvi-puiston maa-ala vuokrattiin Virolahden kunnalta kymmeneksi vuodeksi siten, että kaikki oikeudet sen käyttöön olivat keisarin hovilla. Paikkaa rajasi toisaalla meri ja toisaalla vesijättömaa, joten se oli helposti vartioitavissa. Sitä oli käytetty karjan laiduntamiseen, joten se oli valmiiksi tasainen.
Huvipuistoon rakennettiin tenniskenttä, pienoisgolfrata sekä karuselli. Dokumentteina on säilynyt valokuvia sekä jotakin muistitietoa. Koska paikka oli hyvin eristetty, tietoakin on jäänyt vähän. Vanhat paikkakunnan herrat muistelivat ainakin portin avaamista keisarille ja kuinka kasakat heittelivät heille rahoja. Rannalla olleista lehtimajoista kerrotaan myös.
Tenniskenttä oli ahkerassa käytössä, mm. kuninkaan vierailun jälkeen Nikolai jäi vielä pelaamaan hoviväen kanssa, iloitsi tyttäriensä kanssa kävellen puujaloilla ja leikkien karusellissa. Kun keisarin äiti, leskikeisarinna Maria Feodorovna tuli vierailulle, hänkin käveli jalan Hurpusta saakka tenniskentälle. Nikolai oli myös kova kävelijä. Oli tavallista, että hän käveli Hurpusta Heponiemen louhoksille ja takaisin. Keisari kävi ahkerasti pelaamassa, tuli moottoriveneellä rantaan tai Kuolion(Keisarinhiekka) uimarannasta kävellen. Sanotaan, että hän ei muualla riisunut tsaarin univormua kuin täällä tenniskentällä. Hän kuvautti itseään mielellään juuri tenniskentällä ja vielä istuskellen risuaidalla.
[ Takaisin ]
[ Etusivulle ]