KEISARIN LOMANVIETTOTAPOJA


Tsaari Nikolai II oli kova melomaan kanootilla ja uimaan. Päiväkirjassaan hän kertoo mielellään uimamatkoista Pitkäpaadessa, Tuuholmassa ja Kellohiekassa, josta löytyy myös valokuva. Niin kuin yksityiskohdat keisariperheen palvelusta voisivat kertoa paljonkin, myöskään uimaan pulahtaminen ei käynyt noin vain. Palvelijat riisuivat ja pukivat keisarin hiekalle levitetyn vaatteen päällä. Jos keisari itse peräti kuvautti itsensä alasti uimassa, prinsessat olivat todella rohkeita kun nostelivat helmoja kahlatessaan vedessä! Oli selvää, että kaikenlainen lähestyminen oli kiellettyä, saatikka intiimit tilanteet.

Keisari kierteli mielellään kanootilla saarien rantoja, kerrankin kun maan asiat huolestuttivat todella kovasti keisaripari lähti kanootilla Tuuholman saarta –se rauhoitti. Keisarinna oli pidättyväinen ja hän harvemmin poistui laivalta. Kerrotaan hänenkin vapautuneen Virolahden lomilla. Kun viimeinen lomamatka lähestyi loppuaan, hän muuttui todella surulliseksi ja mietteliääksi.

Kun laivue myöhemmin asettui Halsin selälle, joka on lähempänä manteretta, tultiin pienemmällä aluksella maihin ja tehtiin retkiä lähistölle. Virolahdella on näihin aikoihin saakka ollut vielä elossa henkilöitä, jotka muistavat heinäladon tanssit. Laivasta tuotiin ruokatavaraa lounashetkeä varten. Keisarilliset kävelivät Koivusaaren ladolle, nauttivat lounasta. Balalaikkaorkesteri soitti ja lopuksi tanssittiin. Kyläläiset saivat vapaasti seurata tätä näytelmää. Kerrotaan, että ladon kulmalla seisoi punaiseen virkapukuun puettu ”lakeija”, joka kohteliaasti kuten itse keisarikin nyökkäili katsomaan tulleille.

Prinsessat olivat pukeutuneet sinisiin merimiesmekkoihin, joissa oli keltaisella tereellä koristetut suuret kaulukset. Ladon ulkopuolella oli lehtimajoja, joissa palatsin väki iloitsi. Kerrotaan myös, että joku utelias paikkakuntalainen oli yrittänyt urkkia sisälle, mutta hänet oli hätistetty tietysti pois. Sitä muisteltiin ihmeissään kuinka palvelijat kantoivat viilikuppeja varovasti käsillään Hurpusta ladolle saakka. Huvittelu oli jatkunut klo 7 illalla, jonka jälkeen lähdettiin hevosilla Hurpun satamaan ja laivaan.


[ Takaisin ]

[ Etusivulle ]


Keisarinlato, jossa tanssiaiset pidettiin. [2004]



Keisarin suosima uimapaikka, Keisarinhiekka. [2004]