Anu Talka

LAPPEENRANTA HATTUJEN SODAN NÄYTTÄMÖNÄ

 

Ruotsin suurvalta mureni 1700-luvun alussa. Uudenkaupungin rauhassa vuonna 1721 kolmen kruunun valtakunta joutui luovuttamaan Venäjän kaksipäiselle kotkalle Baltian niemimaan ja Suomen itäosat. Etelä-Karjalan kohdalla raja myötäili nykyistä itärajaa. Ruotsissa valta siirtyi itsevaltaiselta kuninkaalta säädyille, jotka jakautuivat puolueisiin. Niistä tunnetuimpia ja pitkäaikaisimpia kutsuttiin myssyiksi ja hatuiksi. Suurvaltaa haikailtiin takaisin, ja 1730-luvulla valtaan nousivat varovaisten myssyjen sijaan revanssihenkiset hatut; puolustusmäärärahoja suurennettiin ja välittömästi alettiin etsiä sopivia liittolaisia Venäjän vastaiseen rintamaan. Myös Lappeenrantaa ryhdyttiin vallanvaihdon jälkeen linnoittamaan uudelleen. Innostus varusteluun ja mahdollisen sodan aloittamiseen oli emämaassa suuri. Suomessa sen sijaan nähtiin revanssin mahdollisuus köykäisenä ja pääosa suomalaisista vastusti hanketta.

 

Venäjällä suunniteltiin samaan aikaan vallankaappausta, jonka avulla valtaistuimelle suunniteltiin nostettavan Pietari Suuren nuorin tytär Elisabeth. Ruotsalaiset tekivät ranskalaisten avustuksella vallantavoittelijan kanssa lehmänkauppoja: he lupasivat houkutella sotilaallisella toiminnalla mahdollisimman paljon laillisen vallan kannalla olleita sotilasjoukkoja pois Pietarista. Vastalahjaksi ruotsalaiset saisivat vallanvaihdoksen jälkeen muutamia Uudenkaupungin rauhassa menetettyjä alueita takaisin. Neuvottelut olivat äärimmäisen salaisia. Suomessa niistä tiesi ilmeisesti vain ylipäällikön sijainen, kenraaliluutnantti Henrik Magnus Buddenbrock ja vastapuolella Lappeenrannan taistelun ylipäällikkö kreivi Peter de Lacy sekä ehkä myös samaisen taistelun venäläisjoukkojen komentaja James Keith.

 

Suomen ruotujoukot oli kutsuttu keväällä 1741 kokoon. Sodan julistus annettiin Ranskan painostuksen jälkeen 21. päivänä heinäkuuta, jolloin Suomessa olevat joukot olivat hitaasti kokoontumassa kahteen ryhmään Taavetin ja Haminan läheisyyteen. Venäläiset osasivat odottaa sodanjulistusta. Saatuaan tietoonsa ruotsalaisten joukkojen keskitykset he ryhtyivät vastaaviin toimiin. Venäläiset ylittivät rajan elokuun 21. päivänä. Vakoojatiedon perusteella olosuhteet olivat hyökkäykselle edulliset, sillä Lappeenrannassa oli vasta murto-osa sinne oletettavasti matkalla olleista ruotsalaisjoukoista. Lappeenrannan komendantti Georg Fredrik von Brandenburg lähetti pikaisesti avunpyynnön Taavettiin ja Haminaan, jonka jälkeen Taavettiin sijoitetut joukot lähtivät komentajansa kenraali Karl Henrik Wrangelin johdolla marssimaan kohti Lappeenrantaa. Ensinnä Lappeenrannan edustalle saapuivat 22. päivänä elokuuta noin 9 000 venäläistä sotilasta. Illansuussa paikalle tulivat myös Wrangelin joukot, jotka ryhmittyivät linnoituksen edustalle hyökkäysvalmiuteen. Wrangelin tosin piti Buddenbrockin ohjeiden mukaan olla hyökkäämättä ylivoimaista vihollista vastaan ja odottaa sen sijaan Haminasta Buddenbrockin johdolla marssivia apujoukkoja. Odotuspaikkanakin piti Lappeenrannan huonosti puolustettavan ja valtakunnan puolustuksen kannalta vähämerkityksisen linnoituksen sijaan olla helpommin puolustettava Toikkalan harjanne Taavettiin johtavan tien varressa.

 

Seuraavana aamuna suomalais- ja ruotsalaissotilaat heräsivät edellisiltaisilta paikoiltaan. Linnoituksen tykistö järjestettiin Wrangelin määräyksestä uudelleen; osa tykeistä siirrettiin Myllymäelle nykyisen Rakuunanmäen tuntumaan. Aamulla joukot sijoitettiin taisteluryhmitykseen. Oikean siiven 2 250 miestä sijoitettiin Myllymäen tuntumaan ja vasemman siiven 1 800 miestä Taikinalahden tuntumaan Linnoituksen edustalle. Venäläiset joukot saivat Lappeenrantaan asettuneelta venäläiskauppiaalta vähättelevän tiedon ruotsalaisten joukkojen määrästä. Sen jälkeen ylipäällikkö de Lacyn oli oman uskottavuutensa vuoksi tehtävä hyökkäämispäätös. Hän ammututti puolenpäivän aikaan alkavasta hyökkäyksestä ilmoittavat kolme tykin laukausta. Sen jälkeen venäläiset aloittivat muodostelmassa lähestymismarssinsa Armilasta. Se päättyi tuntia myöhemmin nykyisen Lappeen kirkon tienoolle. Hyökkäys suunnattiin kohti Myllymäkeä. Suomalais-ruotsalaisten joukkojen oikea siipi sai aluksi lyötyä venäläisjoukot, joille vasta hyökkäyksen aikana paljastui, että mäen juurella nykyisen Kaupunginlahden rannalla oli lisää ruotsalaisjoukkoja. Ruotsalaisten pakenevien vihollisten perään tekemä hyökkäys katkesi vihollisen toiseen linjaan, jonka jälkeen heidän oli vetäydyttävä nopeasti takaisin omiin asemiinsa.

 

Venäläiset ryhmittäytyivät vetäytymisen aikana uudelleen. Painopiste sijoitettiin Wrangelin vasenta siipeä vastaan. He olivat valmiina uuteen hyökkäykseen kolmen jälkeen ja jo varttitunnin kuluttua hyökkäys johti läpimurtoon. Venäläiset jatkoivat hyökkäystään menestyksellisesti Wrangelin oikeaa siipeä kohti. Suomalaiset ja ruotsalaiset joukot pakenivat vihollista rantoja pitkin Kimpisen, Tyysterniemen ja Huhtiniemen suuntiin ja upseereita joutui vihollisen vangeiksi. Jäljellä oli vielä kaupungin valtaus: venäläiset suuntasivat tykkinsä kohti kaupunkia ja asettuivat rynnäkköasemiin. Ylivoima oli ilmeinen ja ruotsalaiset katsoivat parhaaksi antautua. Kaupungin portin luona käydyt neuvottelut loppuivat vallilta ammuttuun laukaukseen, joka surmasi venäläiset neuvottelijat. Ilmeisesti joku kiihkeä karoliini ei kestänyt katsella sitä, että Ruotsin armeijasta Venäjän puolelle siirtyneet upseerit kenraalimajuri Yxkull ja eversti Lohman olivat edustivat venäläisiä. Laukausta seurasi venäläisten välitön rynnäkkö kaupunkiin. Verinen taistelu päättyi kaupungin valtaukseen kuudelta illalla. Osa kaupunkilaisista ehti paeta kahlaamalla Rapasaareen ja uimalla sieltä edelleen Pikisaareen ja Voisalmensaareen, loput joutuivat vangeiksi tai tulivat surmatuiksi. Venäläiset ottivat noin 1 700 vankia, joista vajaa kolmesataa oli siviilejä. Suomalaisia ja ruotsalaisia sotilaita kaatui noin tuhat. Venäläisten tappiot olivat noin 2 400 miestä kaatuneina ja haavoittuneina sekä toista tuhatta lievemmin haavoittunutta.

 

Voittajat ryöstelivät Lappeenrantaa taistelua seuranneen illan ajan. Saaliiksi he saivat kaupunkilaisten hopeaesineitä ja muuta tavaraa. Iltahämärässä voitokkaiden ja väsyneiden sotilaiden ja vankien sekalainen kulkue lähti kohti Armilan leiriä. Voittajat totesivat, ettei Lappeenrantaa sen silloisessa kunnossa kannattanut miehittää. Seuraavana päivänä työkykyiset venäläiset hautasivat omat kaatuneensa vallien tuntumaan, purkivat linnoituslaitteita ja ottivat kaupungista irti kaiken hyödyllisen, lähinnä elintarvikkeita ja aseita. Venäläiset joukot poistuivat kaupungista illalla. Kaupunkia ei lähtiessä poltettu, vaikka Keith niin väittääkin. Siellä oli 120 rakennusta ja esikaupungissa 50, joista valtaosa oli lähes ehjiä, kun asukkaat kolmen viikon kuluttua palailivat takaisin. Osa taloista oli palanut tai vaurioitunut. Monesta oli rikottu ikkunat. Tuhoutuneiden rakennusten joukossa olivat lääninkanslia ja -konttori sekä pitäjänkirkko, joiden mukana paloi merkittävää arkistoaineistoa.

 

Lappeenrannan taistelu päätyi onnettomasti. Sama kohtalo oli koko hattujen sodalla. Suunniteltu revanssi jäi unelmaksi, ja Turun rauhassa vuonna 1743 raja siirtyi Kymijokeen. Lappeenrannassa siirryttiin muun läänin lailla Vanhan Suomen kauteen. Keisarikunnan peräsimessä oli keisarinna Elisabeth, joka oli sodan tiimellyksessä tehnyt onnistuneen vallankaappauksen. Sekä hattujen sodan että etenkin Lappeenrannan taistelun tappio oli ruotsalaisille karvas kokemus. Elisabeth tarjosi Ruotsille sodan aikana rauhansopimusta, jossa mainitut alueluovutukset eivät tyydyttäneet ruotsalaissäätyjä. Säädyt päättivät jatkaa sotaa tavoitteena Uudenkaupungin rauhan aluemenetysten takaisin valtaaminen. Taistelut päättyivät elokuussa 1742 Ruotsin antautumissopimukseen. Yleinen mielipide Ruotsissa vaati sodan epäonnistumiseen syyllisiä rangaistavaksi. Syyllisiksi valittiin ylipäällikkö K. E. Lewenhaupt ja kenraali Henrik Magnus Buddenbrock, jonka suurimpana rikoksena mainitaan se, ettei hän auttanut Wrangelia Lappeenrannan taistelussa. Syylliset mestattiin Tukholmassa keväällä 1743. Sen sijaan kenraali Karl Henrik Wrangelista tuli Ruotsissa Lappeenrannan taistelun ansiosta kansallissankari.

 

 

 

 

Lähteet:

Talaskivi, Soini, Lappeenrannan taistelu. Lappeenranta s.a.

Toivanen, Pekka, Lappeenrannan kaupungin historia 1649-1743.

Ensimmäinen nide. Lappeenranta 1979.

 

 

 

Artikkeli on julkaistu teoksessa Kauskilasta kuntaliitokseen. Historiaa ja tarinoita. Etelä-Karjalan museon julkaisusarja nro 21. Lappeenranta. 1999.

 

Teoksen tilaukset osoitteesta museot@lappeenranta.fi hintaan á 10 € (+ toimituskulut).