Laupias mesenaatti

Suvorovia on kuvattu usein hartaaksi ortodoksiksi ja uskonnolliseksi mielenlaadultaan. Muutamissa kertomuksissakin hän osoittaa näitä piirteitään, mutta laupiaan mesenaatin muisto elää ennen kaikkea irrallaan säilyneessä perimätiedossa.  Suvorovin kerrotaan lahjoittaneen Kaakkois-Suomen ortodoksipyhäköistä Lappeenrantaan ikonin ja evankeliumin lukupöydän, papin puvun Kotkaan ja muuta esineistöä Kyminlinnaan.  Usein toistuvat myös maininnat hänen henkilökohtaisesta osallistumisestaan kirkollisiin toimituksiin: evankeliumia hän luki Lappeenrannassa, epistolaa Kotkassa ja lauloi Kyminlinnan kirkkokuorossa. Karkoituksessaan Novgorodin kuvernementin Kontshanskojen kylässä hänen kerrotaan jatkaneen tätä harrastustaan ja soittaneen kirkonkellojakin.  Mesenaatti-tyyppistä Suvorovia edustaa myös perimätieto, jonka mukaan tämä istutti lehmuksia Lappeenrannan linnoitukseen.   

 

Suvorov valloitti ranskalaisilta Milanon ja saapui sinne sotajoukkojen etunenässä. Häntä oli vastassa suuri kansanjoukko ja papit lippuineen. Arkkipiispa tuomiokirkon ovella toivotti hänet tervetulleeksi.
Suvorov vastasi puhtaalla italiankielellä ja kehotti arkkipiispaa rukoilemaan. Kirkosta tultua olivat kansan suosionosoitukset niin sydämelliset, että Suvorov liikutettuna vuodatti kyyneleitä.

 

Varsovan valloituksesta Suvorov lähetti keisarinnalle seuraavan selonteon: ”Hurraa, Varsova on meidän.” Tähän keisarinna vastasi kolmella sanalla, jotka samalla toivat Suvoroville ylennyksen: ”Hurraa, ylisotamarski Suvorov.”
Suvorov ilostui ylisotamarskin arvosta sanomattomasti. Venäjällä oli ennestään vain kaksi sellaista henkilöä; yhdeksän vanhemman kenraalin yli oli hän hypännyt. Iloaan ilmaisi hän omalla tavallaan. Kamaripalvelija asetti lattialle yhdeksän tuolia ja Suvorov hyppäsi jokaisen yli laskien ne sormillaan.
– Saltykov on takanamme, Dolgoruki samoin, Kamenski on takana ja minä olen edellä!
Suvorov teki ristinmerkin ja lisäsi:
– Herra varjelkoon keisarinna-äitiä. Armollinen on hän minulle, ukkopahalle.

( Karilas, Yrjö 1919: Suurmiesten seurassa: Aleksanteri Suvorov)

 

takaisin