Lappeenrannan
julkiset veistokset ja muistomerkit
Punavankimuistomerkki, Erkki Kannosto
1980

Linnoituksessa kulttuurihistoriallisen museon kulmalla on muistomerkki, joka sijaitsee lähellä vuoden 1918 punavankien teloitusaluetta. Tuolla alueella ammuttiin yli 400 punavankia, joista 276 henkilöä haudattiin rinteeseen. Myöhemmin vuonna 1943 vainajien jäännökset siirrettiin Vanhalle hautausmaalle.
Lappeenrannan Linnoituksessa oli kansalaissodan aikainen vankileiri, jonne punaisia kerättiin. Lappeenrannassa teloitettiin myös ympäröiviltä alueilta tuotuja. Paikalla on ollut paha maine kauan julman ja synkän historiansa takia. Taudit ja nälkä pakottivat vangitsijat nopeuttamaan tuomittujen vapautumista syksyllä 1918 ja kevättalvella 1919, mutta silti heitä menehtyi tuona aikana lähes 600 henkilöä.

Punagraniittisessa suuressa paadessa on Erkki Kannoston tekemä pronssireliefi vuodelta 1977 - aiheena on vankileiriltä vapautuvat punavangit. Kannosto teki saman aiheen Fellmanin pellon muistomerkkiin, Lahteen. Graniitin pinnassa on pistimen jälkiin viittaavia karkeita viiltoja.

Kivipaadessa on pronssiteksti:
"Lappeenrannassa 1918 -1919 vangittujen ja teloitettujen punaisten muistoksi".

Muistokiven ja reliefin hankkivat Lappeenrannan sosiaalidemokraattien ja kansandemokraattien kunnallisjärjestöt sekä Ammatilliset paikallisjärjestöt.

Katso tilastoja ym. lisätietoa Suomen sotasurmat 1914 -1922 täältä.

» Katso teoksen sijainti kartalla » Katso lisätietoa tekijästä » Katso muut alueen teokset

ETELÄ-KARJALAN TAIDEMUSEO
Faktat

Tekijä: Kuvanveistäjä Erkki Kannosto, s. 1945

Pystytysvuosi: 1980

Paikka: Etelä-Karjalan museon vieressä, puiston puollella

Materiaali: Punainen graniitti, pronssi


Lisäkuvat
SIJAINTI: Linnoitus