IMATRANKOSKI


Imatralla on pitkät perinteet matkailijoiden majoittamisesta ja viihdyttämisestä. Paikkakunnan vetonaula on ollut ennen kaikkea Imatrankoski, jolla oli ennen patoamista pituutta 2 kilometriä ja korkeutta yli 18 metriä. Kosken ihailu kummaltakin rannalta onnistui vuonna 1872 asennetun korilaitteen avulla, jolla uskaliaimmat ylittivät Imatran kosken.

Aleksanteri I Imatrankoskella

Kesäkuussa 1803 Aleksanteri oli tarkastamassa Viipurin kuvernementtia ja matkan varrella oli Imatra. Aleksanteri ihaili koskea rannan huvimajasta. Todennäköisesti keisari ehti tutustua Imatrankosken lähiympäristöön, sillä hän antoi määräyksen rakentaa kasarmit Siitolan ja Miettilän kyliin.

Aleksanteri III:n vierailu 

Aleksanteri III seurueineen oli virallisella tarkastusmatkalla Lappeenrannassa elokuussa 1891. Tervetulleen hengähdystauon velvollisuuksiin toi huvimatka Imatralle. Kun keisarillinen seurue oli nauttinut lounaan Lappeenrannan Keisaritalossa, se astui venäläisen laivaston huvihöyryalukseen Marevoon päämääränään Imatran kuohut. Kello neljän aikaan iltapäivällä seurue saapui Jakosenrantaan, missä noustiin maihin ja jatkettiin loppu matka vaunuilla perille. Keisarilliset siirtyivät heti ihailemaan koskea, jonka yläjuoksulta laskettiin alas lautta ja kaksi venettä, joissa oli palavia tervatynnyreitä. Kenraalikuvernööri Heiden tarjosi Imatran hotellissa päivälliset.

Tämän jälkeen keisarillinen seurue palasi vielä kerran koskelle ja seurasi, miten yhteen sidotut ja lipuin koristellut tynnyrit syöksyivät kosken kuohuihin. Koskinäytöksillä viihdytettiin Imatralle tulleita vieraita ja demonstroitiin turisteille kosken mahtavuutta, mutta erityisnäytöksen saivat vain keisarilliset tai kuninkaalliset. Keisarillinen seurue lähti paluumatkalle Lappeenrantaan vielä saman päivän iltana. Koko vierailu kesti vain pari tuntia.

Alla videopätkä Imatrankoskesta.

Video (9,34 Mt)

(Videon katsomiseen tarvitset esim. Windows Media Playerin.)


[ Takaisin ]

[ Etusivulle ]


Kuva pavinjongista kosken rannalla. [2004]

 

Kuva koskesta 1906.



Kuva koskesta. [2004]


Kosken ylitykseen käytetty kori.