SIITOLA


Siitolan kartanon historiaa

Ratsumestari ja ansioitunut sotasankari Joakim Ducker sai Siitolan tilan läänityksenä kuningas Kaarle XI:lta ja perusti Siitolan säterikartanon vuonna 1666. Tätä ennen tilalla oli asunut jo 1500-luvulla Siitosia, joiden mukaan kylä sai nimensä. 1700-luvun alussa kartano toimi Viipurin ja Savonlinnan esikuntaupseerien puustellina. Koska se oli pahasti rappeutunut, majuri Gustav Romanovits rakennutti tilalle uuden päärakennuksen.

Puustelli- ja virkatalolaitoksen lakattua Siitolan kartano siirtyi kruununvouti Henrik Masalinille, joka kestitsi Katariina II:sta vuonna 1772. Kartanon vanhimmat osat lienevät samalta vuodelta, mutta kartanosta ei ole säilynyt piirrosta Katariinan vierailun ajalta. Vanhin kuva kartanosta on valokuva ja se sijoittuu vuosiin 1911-12, jolloin kartano oli jo saanut uuden jugendasunsa viipurilaisen arkkitehti Uno Ullbergin toimesta. Imatran kaupungilla vuodesta 1972 olevassa Siitolan kartanossa on nykyisin Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun työhuoneita.

Siitolan kasarmit

Siitolan kasarmien lyhyt historia kesti vain vajaat parikymmentä vuotta. Todennäköisesti Aleksanteri I:n matkan tuloksena rakennettiin vuonna 1806 Vuoksen länsirannalle Siitolaan kummallekin puolelle tietä yhteensä neljä 100 metrin pituista puista kasarmia sekä tallit, kalustovajat ja kivillä päällystetty harjoituskenttä. Tainionkosken Asemäelle rakennettiin varuskunnan käyttöön kreikkalaiskatollinen kirkko sekä hautausmaa. Kasarmeihin on arveltu majoittuneen kokonainen venäläinen rykmentti pääasiassa jalkaväkeä.

Tuhannen tai puolentoista tuhannen miehen ahkera vierailu paikkakunnan ainoassa kapakassa, Siitolan kestikievarissa, rikastutti majatalon isäntää, joskin perusteellinen juhlinta aiheutti myös omaisuusvahinkoja. Suomen sodan syttyessä vuonna 1808 rykmentti jätti Siitolan kasarmit ja lähti valloittamaan Savoa. Sodan jälkeen kasarmeilla ei ollut enää sotilaallista merkitystä, vaikka niissä majailikin satunnaisesti sotilashenkilöitä. Kasarmit, kuten myös Asemäen kirkko, katosivat maisemasta kokonaan jo 1820-luvulla huutokaupan tuloksena.



[ Takaisin ]

[ Etusivulle ]


Kuva Siitolan kartanosta. [2004]



Lähikuva Siitolan kartanosta. [2004]