|
Kohdekartta: Kohde 23
|
23. Taipalsaaren Vaaterannan kivikautinen punamultahautakalmisto ja asuinpaikka
Ensimmäiset asukkaat asettuivat Vaaterantaan kivikaudella noin 7000 vuotta sitten. Paikalla asuttiin noin 5000 vuotta aina varhaismetallikauden puolelle saakka. Asuinpaikka löytyi vuonna 1929. Vuonna 1970 saatiin ensimmäiset viitteet punamultahaudoista. Löytöjä seuranneissa tutkimuksissa todettiin, että asutusalueen itäpäässä on kivikautinen kalmisto. Kalmisto on toistaiseksi ainoa laatuaan Etelä-Karjalassa. Kalmistoa on tutkittu ajoittain vuodesta 1970 vuoteen 1999. Haudoista ja asuinpaikasta ei näy merkkejä maan pinnalle.
Kalmistosta tunnetaan noin 200 neliömetrin alalta 22 hautaa, joista kuusi on mahdollisesti lasten hautoja. Vainajat on laskettu ilmeisesti selälleen hiekkaan kaivettuihin hautakuoppiin, ja heidän päälleen on ripotettu punamultaa. Vainajille on laitettu mukaan myös tavaraa: meripihkasta ja liuskeesta valmistettuja koruja, piistä valmistettuja nuolenkärkiä, muita kivisiä tarvekaluja sekä yhdestä haudasta poikkeuksellisesti kolme saviastiaa. Itse vainajista on jäljellä vain hampaita tai hammaskiillettä.
Ajo-ohje: Lappeenrannan keskustasta ajetaan Taipalsaarelle johtavaa Taipalsaarentietä (nro 408) noin 9,5 km, kunnes oikealle Saimaanharjulle kääntyy Jauhialantie. Tietä ajetaan noin 300 m, kohde on heti tien vieressä oikealla, uimarannan kohdalla. Pysäköintitilaa linja-autolle ja henkilöautoille.