Paluu Linnoituksen etusivulle
Tämä sivu on tarkoitettu käytettäväksi (ja näyttää paljon, paljon paremmalta) standardeja tukevalla selaimella.

Sellaisia ovat esimerkiksi (tai uudempi versio mistä tahansa yllä olevista).

Sivua voi kuitenkin käyttää millä tahansa selaimella.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Taso 9 Taso 10 kartta
Suurenna kartta

Ilmakuva Linnoituksesta
Suurenna kuva

TULOSTAMINEN

Jos haluat, voit tulostaa nämä sivut ja ottaa ne mukaan Luontopolulle. Saimaan luonnonsuojelukeskuksesta saa myös valmiita opasvihkosia.

Nämä sivut muotoutuvat tulostettaessa uudelleen; erillistä tulostettavaa versiota ei siis tarvita.

Linnoituksen
luontopolku

Alkuun — 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10Info

Vanhan rakennetun ympäristön kasveja

Tervetuloa Lappeenrannan Linnoituksen historialliselle luontopolulle. Linnoituksen kasvit kertovat oman tarinansa kaupungin historiasta ja ihmisen vaikutuksesta ympäristöönsä.

Linnoituksen luontopolulta löytyy aina uutta nähtävää lajiston muuttuessa kesän mukana. Paras aika on touko-kesäkuu: kukat kukkivat parhaiten ja hoitoniittoja ei ole vielä aloitettu. Heinäkuussa rinteitä jo niitetään ja suuri osa lajeista ei ole enää löydettävissä.

Miksi luontopolku Linnoitukseen?

Linnoituksen niemi oli aikoinaan karua hiekkamaata, Salpausselän harjun lieve. Tänä päivänä alueen ilme on kuitenkin perin toisenlainen. Linnoituksen historia on pitkä ja monivaiheinen: sitä on rakennettu ja purettu, linnoitettu ja viljelty, kivetty ja nurmettu, uusittu ja korjattu. Unohdettu ja jälleen löydetty. Luontopolku kasveineen kertoo tämän tarinan.

Uusi arvostus herää

Linnoituksen uusi arvostus nousi 1960-70 -luvuilla. Mm. Lappeenrannan Kilta r.y. on tehnyt työtä Linnoituksen hyväksi. Linnoitus siirtyi kaupungin haltuun ja sinne sijoittui uusia toimintoja. Entisöintityö alkoi 1976.

Ketokasvillisuus ja vanhan kulttuurin seuralaiset kärsivät puistorakentamisen ja hoidon menetelmistä. Mm. vallit on mullattu ja siemennetty nurmikkoheinällä hyödyntämättä vanhaa kasvustoa. Viime vuosina hoitotapoja on uusittu paremmiksi. 1990-luvulla suurta osaa rinteistä alettiin hoitaa ketomaisesti.

Linnoituksen entisöintiä on jatkettu ja esim. suuritöinen itärinteen entisöinti on saatu tehtyä. Työ etenee länsirinteille mm. kaivamalla vanhoja linnoitusrakenteita esiin.alku ja loppu: Saimaan luonnonsuojelukeskus, Katariinantori 6
pituus: n. 1 km, 10 rastia
aikatarve: puolesta tunnista puoleentoista

Reitti on helppokulkuinen, lastenrattaillakin pääsee, vaikeimmat portaat voi kiertää.Kasvit ovat kasvavina kauneimmillaan. Jätäthän ne muidenkin ihailtavaksi. Kiitos!


Seuraava Edellinen