Paluu Linnoituksen etusivulle
Tämä sivu on tarkoitettu käytettäväksi (ja näyttää paljon, paljon paremmalta) standardeja tukevalla selaimella.

Sellaisia ovat esimerkiksi (tai uudempi versio mistä tahansa yllä olevista).

Sivua voi kuitenkin käyttää millä tahansa selaimella.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Taso 9 Taso 10 kartta
Suurenna kartta

kuva paikalta
Suurenna kuva

TULOSTAMINEN

Jos haluat, voit tulostaa nämä sivut ja ottaa ne mukaan Luontopolulle. Saimaan luonnonsuojelukeskuksesta saa myös valmiita opasvihkosia.

Nämä sivut muotoutuvat tulostettaessa uudelleen; erillistä tulostettavaa versiota ei siis tarvita.

Linnoituksen
luontopolku

Alkuun1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10Info

Rasti 9: Kasviarkeologiaa

Ilmastoltaan suotuisa länsirinne on ollut tiheään asuttu. Ihmistoiminta, kasvimaat, eläinten laidunnus ja jätökset ym. ovat muokanneet ja rehevöittäneet rinteiden maaperää. Lajisto onkin aiemmin ollut runsaasti nykyistä ravinteikkaampaa maaperää vaativaa. Valtaosa Linnoituksen nykyisestä lajistosta on ihmisen tuomaa, nk. tulokaslajeja: viljelysjäänteitä, koriste- tai painolastikasveja, rehun tai kulkuneuvon mukana kulkeutuneita. Useita aiemmin hyötykasveina arvostettuja lajeja pidetään nykyään rikkakasveina.

Rinteellä, rastipaalusta pohjoiseen, tehtiin 1985-86 kasviarkeologisia tutkimuksia. Tutkitut maanäytteet ajoittuvat 1600-1800 -luvuille. Kasvien jäänteistä ja idätystuloksista tunnistettiin 115 lajia. Näistä 68 oli sellaisia, joita ei enää alueella kasva, 47 sen sijaan löytyy edelleen alueelta. Lisäksi rinteellä kasvaa n. 60 sellaista lajia, joista ei ole jäänyt jälkiä tutkittaviksi, tai jotka eivät ole täällä kasvaneetkaan edellä mainittuina vuosisatoina. Kasveja, joiden tiedetään olleen tärkeitä, vaikkei jäänteitä olekaan, ovat esim. humala, kaali ja nauris.

Piparjuuri

Armoracia rusticana

Piparjuuri on suurikokoinen ristikukkaiskasvi, joka on sukua ukonpalolle. Kasvit muistuttavatkin paljon toisiaan, mutta piparjuuren kukat ovat puhtaanvalkoiset.

Piparjuuri on hyötykasvi, jonka juurakkoa käytetään erityisesti kala- ja liharuokien mausteena. Vaikka käyttö on vähentynyt, se esiintyy usein edelleen vanhojen puutarhojen yhteydessä.

Piparjuurta kasvaa melko runsaasti rinteen alaosissa.


Rasti 10 löytyy Kristiinan työtupien (pitkä punainen hirsirakennus) luoteiskulmalta. Talon kulmalta pääset takaisin lähtöpisteeseen.

Seuraava Edellinen