Paluu Linnoituksen etusivulle
Tämä sivu on tarkoitettu käytettäväksi (ja näyttää paljon, paljon paremmalta) standardeja tukevalla selaimella.

Sellaisia ovat esimerkiksi (tai uudempi versio mistä tahansa yllä olevista).

Sivua voi kuitenkin käyttää millä tahansa selaimella.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Taso 9 Taso 10 kartta
Suurenna kartta

kuva paikalta
Suurenna kuva

TULOSTAMINEN

Jos haluat, voit tulostaa nämä sivut ja ottaa ne mukaan Luontopolulle. Saimaan luonnonsuojelukeskuksesta saa myös valmiita opasvihkosia.

Nämä sivut muotoutuvat tulostettaessa uudelleen; erillistä tulostettavaa versiota ei siis tarvita.

Linnoituksen
luontopolku

Alkuun1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10Info

Rasti 5: Vanhoja pihakasveja

Reunavalli tai paaluaitaus kiersi ylätasanteen ruotsalaisten linnoitusajalta alkaen. Nykymuotonsa se sai venäläisten linnoitustöissä.

Puut eivät kuuluneet sota-ajan linnakkeeseen. Linnoitus-merkityksen poistuttua on useisiin paikkoihin kasvatettu tai kasvanut paljonkin puita. Entisöintisuunnitelmissa puut pääosin säilyvät, vaikka niitä paikoin poistetaankin.

Vallin vieressä kasvaa tyypillisiä pihakasveja, joista osa on vanhaa perua. Uuden nurmisiemenen mukana ovat levinneet voikukat ja nurmiheinät. Talojen seinustoilla ja vallirinteillä kasvaa paikoitellen jäänteinä hullukaalia ja litutilliä.

Voimakkaasti tallatuilla kohdilla menestyvät lähes yksinomaan piharatamo ja ketohanhikki. Maaperän ravinteikkuudesta kertovat seittitakiainen, ukonputki ja valkopeippi.

Valkopeippi

Valkopeippi

Lamium album

Valkopeippi ei polta, vaikka onkin kovasti nokkosen näköinen. Valkeat kukat lehtien tyvellä erottavat lajin kuitenkin selvästi kukinta-aikaan. Valkopeippi viihtyy parhaiten ihmisen rehevöittämässä ja muokkaamassa maassa.




Laskeudu viereisiä portaita ja vallien välistä alas. Rasti 6 on vallien alla vasemmalla puolella. Voit myös jatkaa ylätasanteella eteenpäin ja laskeutua Frisenheiminkujaa alas ja siitä haluamasi matka taaksepäin.

Seuraava Edellinen