Paluu Linnoituksen etusivulle
Tämä sivu on tarkoitettu käytettäväksi (ja näyttää paljon, paljon paremmalta) standardeja tukevalla selaimella.

Sellaisia ovat esimerkiksi (tai uudempi versio mistä tahansa yllä olevista).

Sivua voi kuitenkin käyttää millä tahansa selaimella.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Taso 9 Taso 10 kartta
Suurenna kartta

kuva paikalta
Suurenna kuva

TULOSTAMINEN

Jos haluat, voit tulostaa nämä sivut ja ottaa ne mukaan Luontopolulle. Saimaan luonnonsuojelukeskuksesta saa myös valmiita opasvihkosia.

Nämä sivut muotoutuvat tulostettaessa uudelleen; erillistä tulostettavaa versiota ei siis tarvita.

Linnoituksen
luontopolku

Alkuun — 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10Info

Rasti 1: Katariinantori ja kivikadut

Linnoituksen entisöintiin liittyen Katariinantorin ruohikko ja kasvimaat poistettiin ja alue tasattiin hiekkakentäksi. Toria käytetään pysäköintiin ja tapahtumien pitopaikkana.

Tori voi pikaisesti katsottuna vaikuttaa autiomaalta. Kasvien peittävyys onkin niukkaa, vaikka lajisto on monipuolista. Piharatamon, valkoapilan ja nurmiröllin lisäksi siellä täällä kasvaa isoja pietaryrttikasvustoja. Aukion reunalla on istutettuja vaahteroita, joiden rungoilla viihtyvät sammalet ja jäkälät.

Kulutus ja hoito pitävät torin kasvillisuuden matalana. Rauhaan jätettynä tori kasvaisi lopulta umpeen. Hiekkainen maaperä kuivuu nopeasti vesien valuessa sen läpi. Toisaalta hiekka nostaa kapillaarisesti syvemmällä olevaa vettä kasvien ulottuville. Kuivimpinakaan kausina maa ei siten ole täysin kuiva.

Kadun nupukivien väliin tiukkaan puristunut hiekka asettaa kestävimmillekin lajeille kovan haasteen. Kadun reunustoilla viihtyvät mm. kumina ja hopeahanhikki ja ketohärkki. Teiden varsilla kasvaa paikoin mm. kellertävä palsternakka ja ketokeltto.

Kumina

Kumina

Carum carvi

Kumina on koiranputkea muistuttava sarjakukkaisten heimoon kuuluva kasvi. Se on ihmisen seuralainen, jo esihistoriallisella ajalla maahamme levinnyt ja viljelty vanha rohto- ja maustekasvi.


Jatka Kristiinankatua pitkin Linnoituksen portille. Rasti 2 on Ratsuväkimuseota vastapäätä.

Seuraava Edellinen