Paluu Linnoituksen etusivulle
Tämä sivu on tarkoitettu käytettäväksi (ja näyttää paljon, paljon paremmalta) standardeja tukevalla selaimella.

Sellaisia ovat esimerkiksi (tai uudempi versio mistä tahansa yllä olevista).

Sivua voi kuitenkin käyttää millä tahansa selaimella.
Taso 1 Taso 2 Taso 3 Taso 4 Taso 5 Taso 6 Taso 7 Taso 8 Taso 9 Taso 10 kartta
Suurenna kartta

kuva paikalta
Suurenna kuva

TULOSTAMINEN

Jos haluat, voit tulostaa nämä sivut ja ottaa ne mukaan Luontopolulle. Saimaan luonnonsuojelukeskuksesta saa myös valmiita opasvihkosia.

Nämä sivut muotoutuvat tulostettaessa uudelleen; erillistä tulostettavaa versiota ei siis tarvita.

Linnoituksen
luontopolku

Alkuun1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 — Info

Rasti 10: Vanhoja hyöty- ja koristekasveja

Puutarhureiden tuloon 1700-luvulla yhdistetään useankin lajin ilmaantuminen Linnoitukseen. Hyötykasveista mm. peruna yleistyi tuolloin. Koristekasveista mm. akileija ja malvat viihtyvät edelleen villiintyneinä pihoissa ja talojen seinustoilla.

Puuvartisista lehmukset, vuorijalavat, riippapajut sekä vanhojen koristepensaiden moninaisuus kertovat puutarhureiden vaikutuksesta. Sireenit, mustamarja- ja puna-aroniat, orapihlajat ym. ilmaantuivat Linnoitukseen tänä aikana.

Vanhoja, nyt villiintyneitä hyötykasveja ovat mm. parsa, palsternakka ja piparjuuri. Allergikkojen vitsausta, pujoa, on myös käytetty laajasti rohtona. Nyt sitä hävitetään paikoin innokkaastikin, mutta se on tehokas leviämään.

Rakennusten seinustoilta löytyy monin paikoin tiheinä kasvustoina suopayrttiä, vanhaa koriste- ja hyötykasvia.

Ryytimaat ovat elävöittäneet ja rehevöittäneet Linnoituksen rinteitä. Länsirinteen ylätasanteella on jälleen varattu paikka Linnoituksen asukkaille kasvimaan pitoon.

Suopayrtti

Suopayrtti

Saponaria officinalis

Tanakka ja leveälehtinen, valko- tai vaaleanpunakukkainen suopayrtti on vanha koriste- ja hyötykasvi. Sen juuresta valmistettiin lääkettä yskään, maksavaivoihin ja ulostusaineeksi. Nimensä mukaisesti sen juuresta tehtiin myös pesuainetta.




Rasti 10 oli viimeinen. Linnoituksesta löytyy toki paljon katsottavaa myös luontopolun ulkopuolella. Esim. itärinteiltä on upea näköala Kaupunginlahdelle sekä Pien-Saimaan saaristoon.

Kiitos mielenkiinnostanne Linnoituksen luontopolkua kohtaan ja tervetuloa uudelleen!


Lappeenrannasta löytyy myös muita mielenkiintoisia luontopolkuja ja luontokohteita. Luontopolkuja on Pappilanniemessä, Mikonsaaressa, Kanavansuulla ja tulevaisuudessa Skinnarilan Parkinmäellä. Haapajärven lintutorni ja laavu palvelevat linturetkeilijöitä ja Hämmäauteensuon pitkospuut suoluonnon ystäviä.

Kaupungin luontokohteista saat lisätietoa ja oppaita kaupungin ympäristötoimesta, Pohjolankatu 14, puh. 616 4350 tai 616 4389 tai Lappeenrannan kaupungin luontokohteita esitteleviltä sivuilta.

Seuraava Edellinen