Rautakauden asuinpaikkoja on usein vaikea löytää. Ristiretkiajan ja historiallisen ajan asuinpaikka Lappeenrannan Annikkalasta. Asuinpaikka erottuu takana olevalla pellolla tummempana kohtana. Kuva Etelä-Karjalan museo/ Ville Laakso.
Kuppikivet on yhdistetty hedelmällisyysriitteihin ja vainajanpalvontaan. Etelä-Karjalasta tunnetaan yksitoista kuppikiveä tai -kalliota. Niiden käyttö alkoi todennäköisesti rautakaudella ja jatkui pitkälle historialliseen aikaan. Kuvassa Parikkalan Silvun kuppikivi, johon on hierretty 8 kuppia. Kiven kupit ovat normaalia syvempiä. Kuvat Etelä-Karjalan museo/ Minna Kähtävä-Marttinen.
Rautakausi
Rautakaudella asutuksen leviämistä seurataan kalmistojen perusteella. Ne on usein helpompi havaita kuin asuinpaikat, jotka ovat monin paikoin jääneet nykyasutuksen jalkoihin. Kalmiston tai asuinpaikan läheisyydestä saattaa kertoa myös kuppikivi, eli kivi- tai kallio, johon hierrettyihin maljamaisiin syvennyksiin tuotiin uhreja, historiallisten tietojen mukaan esimerkiksi viljaa ja maitoa.